Hvordan hjelpe en forkynner når ekteskapet går i stykker?

Grunnlegger av norsk pinsebevegelse og menigheten Filadelfia Oslo, T.B.Barratt, skrev i 1938 bok om “Ekteskap, skilsmisse og gjengifte”, men utgivelsen måtte vente til 1991, over 50 år etter hans død. Barratt var dypt bedrøvet over motstanden i egen menighet.

Sjelesørgerisk

Barratt var tydelig i sin undervisning, og teologien var viktig for ham. Men kanskje enda viktigere i denne boken var det sjelesørgeriske aspekt. Han var opptatt av dem det hadde mislyktes for.

Jeg valgte allerede som nybegynner-pastor i 1983 Barratts linje. Les min blogg: “Om å vie fraskilte”. Jeg har dog alltid ment at dette ikke skal gjøres lettvint, men det overordnede er å hjelpe mennesker.

Da mitt ekteskap havarerte i januar 2008, var jeg velsignet med mennesker rundt meg som hjalp meg. Jeg fikk i Norge hjelp fra de beste lutherske prester og sjelesørgere, fra Norges dyktigste kristne psykiater, og fra pinseforkynnere. Og betydelig internasjonal hjelp.

Hva hadde skjedd om jeg ikke fikk hjelp?

Hjelpen bør tilbys mann og kone og barn. Ikke bare den ene parten.

Jeg kjenner historier om pinsepredikanter som har begått selvmord, har mistet troen…

Vennskap og hjelp er viktig i en slik situasjon.

Én norsk pinseleder sto med meg fra første dag. Ikke i overfladisk “enighet” om alt jeg står for. Men i reell omsorg. I vennlighet. I forbønn. Og i troen på at det var en fremtid for meg – endog som pinsepredikant. Og han var opptatt av hele familien, ikke bare meg.

Jeg er svært takknemlig.

Det motsatte

Jeg opplevde også det motsatte. Allerede to uker etter samlivsbruddet 12.januar 2008 publiserte en pinsepredikantkollega et “rykte” på DagenMagazinets nettdebatt om at “Jan-Aage Torp er blitt separert”, mens eksen og jeg var til terapi sammen. Han skrev: “Kan noen bekrefte dette ryktet?” Ryktespredning…

Og i samme debattforum ble det senere gjennomført en debatt-tråd med over 1000 kommentarer om min angivelige skilsmisse. Og jeg var ikke engang separert! Jeg har aldri fått beklagelse fra Dagen eller noen…

Noen pinseledere satte straks igang sine “prosesser”. Her skulle “retningslinjer” følges og om nødvendig skapes. Torp var en perfekt “case” for å statuere et eksempel…

Og siden ble det satt igang en bønnegruppe i Norge for å ødelegge mitt forhold til Aina! (De holder visst på fortsatt…)

For ikke å snakke om den lutherske og politisk korrekte mediatalsmannen som kontaktet TV2 for å stoppe en debatt med meg fordi “Torp er separert”… Listen kan lett forlenges.

Hjerteløshet finnes det en del av.

Nåde

Men i hovedsak er jeg så glad for all nåde og overbærenhet som er vist meg. Fra folk flest. Og fra predikantkollegaer. Ikke nødvendigvis fordi de er enige i alt, men i kjærlighet.

Jeg vil utfordre mine pinsepredikant-kollegaer: Når en kollega opplever at ekteskapet havarerer, vær der for ham! Ikke la ditt behov for å bli oppfattet som “bibeltro” overstyre dine ord og ditt hjertelag. Og tilby hjelp til hele familien. Du kan redde en bror og familie i nøden og nåden….

About Jan-Aage Torp

My wife, Aina, and I pastor Oslokirken together. We work in several nations of the world. I am a member of the International Coalition of Apostles (ICA).
Gallery | This entry was posted in Norsk, Torp & Co. Bookmark the permalink.