De nye mediene er KRISTENFOLKETS fremste våpen i kampen for Norge!

Kjent positur

I 1992 fikk TV2 konsesjon til å drive kringkasting i Norge.

NRKs riksmonopol var brudt. Endelig fikk vår nasjon alternative røster.

Frem til 1992 var det kun noen få som slapp til på nasjonale tv- og radioprogrammer. Veggene på Marienlyst kjentes ut som veggene i Kreml. Tilsynelatende ugjennomtrengelige.

Selv var jeg i flere år med i gruppen av NRKs radioandaktsholdere som slapp til noen ganger i året kl 08:15.

Jeg var i flere år på 1980-tallet med i NRKs morgenandaktsgruppe. Vi var hensatt til en sakral sfære, uten mulighet til å tale til nasjonens hjerte.

Vi var hensatt til en sakral sfære, med streng redigering, uten mulighet til å formidle til nasjonens hjerte.

Høsten 1991 og vinteren 1992 hadde jeg tatt viktige beslutninger etter tiltale fra Herren om å våge å tale Guds ord klart i nasjonen. I 8-10 år hadde jeg som pastor logret med halen for de høye og mektige, og jeg anså meg selv som for ubetydelig til å mene noe særlig. Og jeg var skremt av tanken på å bli isolert, latterliggjort og kritisert.

Uten at jeg markedsførte meg selv på noen som helst måte ble jeg plutselig hentet til tv-studioet i TV2 for å formidle kristne perspektiver. Og straks begynte NRK å gjøre det samme! I de siste 20 årene har jeg opptrådt i minst 300 nasjonale tv-sendinger gjennom debatter, Dagsrevyen, nyhetssendinger osv. Uten å ville fremstå som annet enn en kristen pastor med et viktig budskap.

Det interessante var at verken TV2 eller NRK spurte kristenlederne om lov. Nå inviterte de folk som de selv ville ha!

Jeg husker en indignert kommentar av Vårt Lands redaktør høsten 1992 etter at jeg hadde figurert på 3-4 nasjonale debatt- og nyhetsprogrammer i løpet av etpar uker. Den ellers så sindige og kloke redaktøren skrev rett ut at tv-stasjonene valgte feil personer til å representere kristenfolket… Torp var ikke “representativ”. Han skrev tilogmed at Vårt Lands redaksjon var ikke blitt spurt… :-)

TV2 representerte en revolusjon.

Kristelig Kringkastingslag (KKL) var en aktør som arbeidet målrettet og strategisk for en kristen mediarevolusjon, anført av sin mangeårige leder, Åge Nevland, som hadde med seg Dr. Emanuel Minos i styret.

Men i Norge var det en aktør som arbeidet målrettet og strategisk for en kristen mediarevolusjon, nemlig Kristelig Kringkastingslag (KKL), anført av sin mangeårige leder, Åge Nevland, som hadde med seg Dr. Emanuel Minos i styret. De utdelte stipendier til unge kristne som forberedte seg til mediatjeneste i innland og utland, og KKL var velsignet politisk ukorrekt. Selv fikk jeg betydelige stipendier som dyktiggjorde meg for TV og radio. Takk, Åge Nevland!

Nå er KKL erstattet av organisasjonen Familie og Medier (FOM), ledet av den dyktige Jarle Haugland. Utfordringen her er å innta en holdning av revolusjonerende kraft, og ikke bli en kraftløs tjener for mainstream, overfladisk kristenhet. Jeg tror Haugland har potensiale.

Men idag er det nye utfordringer.

Sanne kristne verdier når i begrenset grad ut til folket.

Hvordan skal vi nå ut?

Først må vi faktisk bestemme oss for om evangeliet er verd å formidle.

Dernest må vi finne ut om vi vil ta belastningen ved å være formidlere.

Svaret på begge formidlingsspørsmålene er rungende JA!

Evangeliet er verd å formidle, og vi vil ta belastningen!

Hva bør strategien videre være?

De innarbeidede kristelige mediene som Vårt Land, Dagen og Korsets Seier har en viss plass så lenge de mottar pressestøtte. Men jeg er ikke sikker på at de overlever. Politisk er det neppe vilje på Stortinget til å fortsette denne ordningen. Særskilt når Vårt Land sakker akterut i opplag, Dagen så vidt holder stillingen, og Korsets Seier har rast fra 8000 til under 5000 abonnenter siden 2005. Pengene er blitt overlevelseshjelp, men leserne syns neppe disse mediene representerer tilstrekkelig alternativ kraft til å representere “oss”.

Men fremtiden er lys for alternative kristne røster i vår tid!

Web, Google, Twitter, Facebook, blogger, youtube, nettaviser, iPhone og Android har lagt forholdene til rette for en verdensrevolusjon.

USA har vist vei. Der er grasrots-aktivismen i media og i de nye menigheter selve årsaken til at evangeliet står sterkt i befolkningen. De er politisk ukorrekte, enten de drikker té eller kaffe! Det begynte med talkshow radio, fortsatte med bloggosfæren, og har utviklet seg videre med youtube og twitter. Røstene er sterke og mangfoldige, og koordineres ofte med tunge FOX News! Noen blir hørt av mange, andre av færre. Men totalsummen er overveldende, ja ustoppelig!

Jeg har fulgt med i amerikansk politikk i snart en mannsalder. I de siste årene har grasrotas påvirkningskraft blitt ukontrollerbar. Ikke engang de dominerende meningsmålings-institusjonene har kontrollen og oversikten!

I andre nasjoner der jeg arbeider finner vi de samme fenomener. Endog i diktaturer!

Web, Google, Twitter, Facebook, blogger, youtube, nettaviser, iPhone og Android har lagt forholdene til rette for en verdensrevolusjon.

Skjermdump fra en Twitter-debatt. Denne kristenrevolusjon trengs i Norge!

Twitter er verdens fremste nyhetsformidler idag. Og denne revolusjon trengs i Norge!

Mine mange venner i det ganske land, som drømmer om kristen vekkelse, reformasjon og revolusjon i individ, hjem og samfunn: NÅ ER TIDEN!

Denne bloggartikkelen ble publisert i papirutgaven av Norge Idag fredag 16.mars 2012 (Faksimile)

Ta gjerne kontakt hvis du vil ha oppmuntring og veiledning så du kommer igang. Send en email til media@oslokirken.no, så skal vi inspirere og hjelpe hverandre så evangeliet blir formidlet i hele vårt land, uten begrensningene som ligger i de trangsynte maktsfærer. De nye mediene er KRISTENFOLKETS fremste våpen i kampen for Norge!

About Jan-Aage Torp

My wife, Aina, and I pastor Oslokirken together. We work in several nations of the world. I am a member of the International Coalition of Apostles (ICA).
Gallery | This entry was posted in Norsk, Torp & Co. Bookmark the permalink.